W dniach 25-26.04.2017 roku w centrum targowo-konferencyjnym Expo Mazury w Ostródzie odbędą się targi Mazury HoReCa 2017. To dość nowe wydarzenie w kalendarzu imprez branżowych – pierwsza edycja z udziałem uznanych kucharzy i młodych talentów kulinarnych odbyła się w maju 2016 roku, gromadząc 120 wystawców i 50 profesjonalnych kupujących.

mazury-horeca-2017-375217

Tym, co wyróżnia targi Mazury HoReCa spośród innych wydarzeń w branży hotelarsko-gastronomicznej jest Program Hosted Buyers, do którego zapraszani są profesjonalni kupujący z całej Polski. Podczas targów odbywają się spotkania biznesowe pomiędzy wystawcami a potencjalnymi kontrahentami. W drugiej edycji program Hosted Buyers został rozszerzony – z wystawcami spotka się stu profesjonalnych kupujących, wśród nich m. in. właściciele i menedżerowie hoteli, restauracji, zajazdów, pensjonatów, cukierni, piekarni, dyrektorzy działów zakupów i zaopatrzenia, szefowie kuchni.

Nowością w drugiej edycji wydarzenia Mazury HoReCa jest poszerzenie hotelarsko-gastronomicznej tematyki o branżę piekarską, cukierniczą i lodziarską. Tę inicjatywę wspierają dwa ważne dla piekarstwa i cukiernictwa w Polsce stowarzyszenia: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Burmistrz Miasta Ostróda, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Starosta Ostródzki.

Nie zabraknie także konkursów kulinarnych dla profesjonalistów i szkół gastronomicznych – zapisy uczestników już trwają. Zielona Budka Master Challenge to druga edycja konkursu na kreatywny deser lodowy organizowana pod patronatem merytorycznym Klubu Fundacji Szefów Kuchni. Sponsorami konkursu są: Zielona Budka, Debic, Gastro Magic Service. Uczniowie zmierzą się ponadto w konkursie „Drób na Polskim Stole”, którego tematem będzie filet z kaczki i dowolne podroby, a profesjonalni kucharze będą walczyć w konkursie „Gęsina w Restauracji”, przygotowując potrawy z uda gęsiego i gęsiej wątróbki. Konkursy drobiowe są współorganizowane przez Expo Mazury, Krajowy Związek Grup Producentów Drobiu i Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi.

Targi Mazury HoReCa 2017 poprowadzi jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce – Karol Okrasa. W strefie live cooking będzie można obejrzeć pokazy kulinarne znanych kucharzy – Patryka Dziamskiego, Tomasza Purola, Moniki Ignaciuk, Macieja Rosińskiego, Ernesta Jagodzińskiego, Łukasza Konika, Mariusza Pieterwasa.

Więcej informacji o Mazury HoReCa 2017 i konkursach kulinarnych można znaleźć na stronie internetowej http://www.mazuryhoreca.pl.

UDOSTĘPNIJ
Poprzedni artykułBEZPIECZNA ŻEGLUGA
Następny artykułNowe rozdanie w unijnym programie
Redakcja OZEON
Serwis internetowy OZEON to nie tylko aktualności, przeglądy produktów ale też podręczne narzędzia dla osób interesujących się ekologią. Partnerzy portalu komunikują na bieżąco o promocjach, szkoleniach, nowych referencjach oraz prezentują swoje produkty. Serwis wzmocniony jest poprzez Facebook, Instagram oraz Twitter.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ